Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ










ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
Νίκος Νίκας γεννήθηκε στο Κυριάκι της Λειβαδιάς το 1953 και ζεί στην Αθήνα όπου διατηρεί καλλιτεχνικό εργαστήριο. Το 1972 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων και αποστρατεύθηκε ευδοκίμως το 2004 με τον βαθμό του ταξίαρχου.
Όλα τα χρόνια παράλληλα με το επάγγελμά του, ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες (ζωγραφική –χαρακτική ) και ξυλογλυπτική.
Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ( Λειβαδιά, Αλεξανδρούπολη , Αθήνα ), αλλά πραγματοποίησε και ατομικές εκθέσεις (Αθήνα και Χίο ). Το 1986 διακρίθηκε, γιά χαρακτικό του έργο, από τον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1989 διδάχθηκε ξυλογλυπτική στην Λευκωσία από τον Οργανισμό Κυπριακής Χειροτεχνίας.
Το 2002 διδάχθηκε την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στο κολέγιο της Ελληνοεμερικανικής Ένωσης από τον βιβλιοδέτη Νίκο Καραμέτο. έλαβε μέρος σε 4 διεθνή φόρουμ καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας ( 2002 Αθήνα, 2005 Λιμόζ της Γαλλίας, 2007 Φρίμπουργκ της Ελβετίας και φέτος Μπριτζ του Βελγίου), καθώς και σε ομαδική έκθεση βιβλιοδετών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Είναι μέλος του σωματίου ARA (φίλοι της βιβλιοδετικής τέχνης ) και από το 2006 κατέχει θέση στο Δ.Σ. του παραρτήματος ARA Ελλάδος. Έχει βιβλιοδετήσει βιβλία για ιδιώτες, αλλά και για Δημοτικές βιβλιοθήκες και Μουσεία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η ΕΛΙΑ, Η ΙΕΡΗ, Η ΤΡΕΛΗ.: Αντριάνα Στάθη - Σχωρελ, Εκδόσεις Δημιουργία, 2005, Διαστάσεις 25 Χ 21 cmΠεραστή βιβλιοδεσία γιά την ὀποία χρησιμοποιήθηκε δέρμα ἀπό κατσίκι ἑλληνικό. Μέ χρῶμα ἀνιλίνης ἀποδόθηκε ἡ ὁλη παράσταση καί μέ φύλλα χρυσοῦ οἵ ἀνταυγειες.Τά κεφαλάρια εἶναι χειροποίητα καί ἡ χρυσοτυπία ἔγινε ἀπό την Φρόσω Γανιάρη.( Τό βιβλίο εκτέθηκε στό ΙΧ διεθνές FORUM τῆς ARA πού πραγματοποιήθηκε στό ΦΡΙΜΠΟΥΡΓΚ τῆς Ἐλβετίας).       
ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,: Δήμος Αθηναίων, 2002, Διαστάσεις 30 Χ 30 cm ( μέ την βάση 30 Χ 43 cm)
Περαστή βιβλιοδεσία γιά την ὀποία χρησιμοποιήθηκε δέρμα ἀπό κατσίκι ἑλληνικό. Τό μνημείο εἶναι κατασκευασμένο ἀπό διάφορα ὑλικά ὅπως δέρμα, μάρμαρο, τσιμέντο, ὕφασμα, πηλό, ξύλο καί χαρτί ἐπιζωγραφισμένο μέ αὐγοτέμπρρα. Τό βιβλίο εκτέθηκε στό πνευματικό κέντρο τοῦ δήμου Ἀθηναίων σέ ὁμαδική ἔκθεση των μελῶν τῆς ARA.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
elikonik@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου